Amsterdamse Golfclub, Amsterdam
De Amsterdamse Golfclub
De Amsterdamse Golf Club (AGC) wordt in 1934 opgericht. Eindelijk had Amsterdam haar eigen golfbaan. In het kader van de Spoorwerken Amsterdam Oost van de Nederlandse Spoorwegen ontstond een spoorweglus in het vlakke Hollandse polderland. Op dat terrein van 34 hectaren kwam de Amsterdamse Golf Club te liggen. Na de officiële opening op 14 september 1935 van de baan en het clubhuis komt het clubleven op gang. Al snel wordt de eerste 'Wedstrijd van de Maand' gespeeld en worden ook de eerste bridgeavonden georganiseerd.
Dan, na 50 jaar, komt in 1984 het bericht dat het huurcontract met de NS afloopt. De aanleg van een nieuwe spoorlijn is niet langer tegen te houden. We moeten op zoek naar een nieuwe locatie. De keus valt uiteindelijk op een rechthoekige aardappelakker in de Houtrakpolder bij Halfweg. Een stuk grond van bijna 60 hectaren. Paul Rolin wordt gevraagd de nieuwe baan te ontwerpen en de opdracht voor het ontwerp van ons clubhuis wordt uiteindelijk aan de firma Finnhouse verstrekt.
Eindelijk is het dan zover. Op vrijdagochtend 21 september 1990 slaat voorzitter Jan Geleijnse de eerste bal op de nieuwe golfbaan in de Houtrakpolder. Hiermee is de officiële opening van de baan aan de Bauduinlaan een feit. Oud-leden van Amsterdam 'Old Course' en Mariënweide spelen die dag voor het eerst samen in een gure najaarsstorm. Eind april 1991 wordt eindelijk ook het nieuwe clubhuis geopend.
Onlangs hebben we het 75-jarig jubileum gevierd. In de tussenliggende jaren is eerst gewerkt aan de verplaatsing van de drivingrange die nu in volle glorie pal voor het clubhuis ligt. Achter de drivingrange zijn zes par3 oefenholes verschenen die de leden de mogelijkheid bieden het kleine spel te vervolmaken. Vervolgens kregen zowel de baan als het clubhuis een intensieve facelift.
Bij het aantreden van het nieuwe bestuur rond de eeuwwisseling (1999) is een tienjarenplan gemaakt met de focus:
we zijn en blijven een Amsterdamse club die qua clubhuis de daarbij passende sfeer moet uitdragen.
we zijn een club van leden voor leden: dat wil zeggen, we koesteren de luxe van het ontbreken van starttijden. Leden moeten kunnen komen en kunnen spelen. Dat impliceert een zorgvuldig ledenbeleid.
we streven naar het opwaarderen van onze baan, zodat we met recht op termijn kunnen spreken over een van de mooiste en uitdagendste polderbanen van Nederland.
In de beginjaren van deze eeuw is de eerste stap gezet ter realisatie van dit meerjarenplan. Allereerst is de clubzaal ingrijpend verbouwd tot een ruimte waarin ‘de gezelligheid van de Amsterdamse kroeg’ voelbaar is. De typische houten lambrisering van Finnhouse is behouden gebleven en vormde het uitgangspunt voor een nieuw, fris en smaakvol interieur met een oergezellige stamtafel als middelpunt.
Vervolgens zijn er plannen gemaakt voor het ‘opleuken’ van de baan in combinatie met technische verbeteringen qua bewatering. Na goedkeuring van de Algemene Ledenvergadering is in 2006 onder de titel ‘De Amsterdamse op de schop’ een start gemaakt met de aanpassingen in de baan.
Golfbaanarchitect Gerard Jol heeft het ontwerp voor de beide renovaties (9 holes in 2006 en in 2008) gemaakt en is als vaste adviseur van de baancommissie bij alle werkzaamheden nauw betrokken geweest. Aangezien hij in 1992 al de helaas noodzakelijke volledige renovatie van alle greens en surroundings heeft verzorgd en in de tussenliggende jaren zowel speltechnisch als qua layout diverse noodzakelijke verbeteringen heeft aangebracht, heeft hij, alles in aanmerking genomen, op de huidige layout, status en uitstraling van de baan een zeer ingrijpende en positieve invloed gehad.
We kunnen wel stellen: de Amsterdamse Golfclub zit in een geheel nieuw jasje. Met zo’n 750 tot 800 tevreden leden staan we op de drempel van ons jubileum. Alle reden om straks te vieren dat we er goed maar vooral ook gezellig bij zitten.
De Amsterdamse leeft als nooit tevoren.